maanantai 24. marraskuuta 2008

Kalanruotomyssy ja -lapaset / ohje

Kalanruotomyssy
DSC01298

(lisää kuvia flickrissä)

Lanka: esimerkkimyssyissä käytetty Sandnes Alfaa (sininen), Queensland Uruguay Chunkya (vaaleanruskea) ja Fritidsgarnia (ruskea)
Tiheys: 13-14 s / 10 cm suuremmilla puikoilla
Koko: aikuisen, päänympärys n. 55-60 cm
Puikot: 5 mm ja 6 mm (tai puikot, joilla neuletiheytesi täsmää)

DSC01291

Hox! Myssy neulotaan pyörönä sukkapuikoilla tai pyöröillä. Itse koin mallineuleen hahmottamisen helpommaksi sukkisteni kanssa, mutta kukin tyylillään. Mallikuvio on Lesley Stanfieldin kirjasta Kauneimmat neulemallit, muutettuna pyörönä neulottavaksi.

Koon tai langan muuttaminen on helppoa, koska myssyn voi tehdä millä vain kolmellatoista jaollisella silmukkamäärällä. Itse käytin Alfasta ja Uruguay Chunkysta tekemissäni myssyissä 78 ja hitusen ohuemmassa Fritidsgarn-baskerissa 91 silmukkaa. Silmukkamäärien ja puikkokokojen kanssa venkslaamalla tällä ohjeella voi saada niin napakasti pipon kuin muhkean baskerinkin. Fritidsgarn-baskeri syntyi yhdistelmällä reilusti silmukoita, ohjetta pienemmät puikot ribbissä ja isommat mallineuleosiossa.

002

Ohje: Luo 78 silmukkaa pienemmille sukkapuikoille, 26-13-26-13 s / puikko.

1 krs: neulo kaavion ensimmäinen rivi ja toista kerroksen loppuun. Toista 1. krs 5 kertaa (tai kunnes resori on haluamasi pituinen).

Vaihda isompiin puikkoihin ja ala neuloa kaavion mukaan 1. riviltä alkaen. Jatka kaavion toistamista, kunnes myssy on n. 17 sentin pituinen. Neulo viimeiseksi kaavion 4. rivi.

Kavennukset tehdään niin, että kavennuskierroksilla jokaisen kaaviotoiston laitimmaiset silmukat kavennetaan pois. Muilla kierroksilla jatketaan mallikuvion keskiosaa kaavion mukaan, mutta laitimmaiset silmukat neulotaan oikein.
1. krs (kav): *ssk, 1n, 2o, 1n, 1o, 1 n, 2 o, 1 n, 2 o yhteen*, toista *-*
2. krs: *3o, 2n, 1o, 2n, 3o*, toista
3. krs: *2o, 2n, 3o, 2n, 2o*
4. krs: *1o, 2n, 5o, 2n, 1o*
5. krs (kav): *ssk, 2o, 1n, 1o,1n, 2o, 2 o yhteen*
6. krs: *2o, 2n, 1o, 2n, 2o*
7. krs: *1o, 2n, 3o, 2n, 1o*
8. krs (kav): *ssk, 5o, 2 o yhteen*
9. krs: *2o, 1n, 1o, 1n, 2o*
10. krs (kav): *ssk, 1n, 1o, 1n, 2 o yhteen*
11. krs: oikein
12. krs (kav): *ssk, 1o, 2 o yhteen*

Pujota lanka jäljellä olevien 18 silmukan läpi ja kiristä hyvin. Kostuta ja muotoile jos huvittaa ja päättele vaikkei huvittaiskaan. Raportoi tänne (pliis! :D), varsinkin jos löydät ohjeesta epäloogisuuksia tai pahempaa.

Kalanruotolapaset
DSC01319
Lanka:
esimerkkilapasissa käytetty Novita Mamboa
Neuletiheys: 13-14 s ja noin 20 krs = 10 cm isommilla puikoilla
Koko: naisen
Puikot: sukkapuikot 5,5 mm ja 6 mm (tai puikot, joilla saat oikean tiheyden)

Lapaset neulotaan pyörönä neljällä sukkapuikolla. Mallikuvio on Lesley Stanfieldin kirjasta Kauneimmat neulemallit, modattuna pyörönä neulottavaksi.

002

Oikean käden lapanen: Luo 30 silmukkaa pienemmille puikoille ja jaa kolmelle puikolle - 15-7-8 s / puikko. 1. puikolla olevat silmukat muodostavat lapasen kämmenselän, 2. ja 3. puikolla olevat kämmenen.

1. krs: 1o, neulo kaavion 1. rivi kerran (13 s), 1o, *1n, 1 kiertäen o* 7 kertaa, 1n
Toista ensimmäistä kerrosta vielä 13 kertaa tai kunnes resori on tarpeeksi pitkä.

Vaihda suurempiin puikkoihin ja ryhdy neulomaan 1. puikon 13 keskimmäisellä silmukalla kaavion mukaan, alkaen kaavion 1. kerroksesta. Neulo jatkossa 1. puikon reunasilmukoilla sekä 2. ja 3 puikon silmukoilla aina sileää oikeaa.

Aloita peukalokiila, kun olet neulonut isommilla puikoilla 3 kerrosta. Neulo 1. puikko normaalisti kaavion mukaan, mutta toisen puikon alussa 1o, lisää 1, 2o, lisää 1, neulo kerroksen loppuun. Tee 2 välikerrosta, joiden jälkeen neulo taas 1. puikon silmukat normaalisti, 2. puikon alussa 1o, lisää 1, 4o, lisää 1, neulo kerroksen loppuun. Neulo taas kaksi välikerrosta. Seuraavalla kerroksella neulo 2. puikon alussa 1o, siirrä seuraavat 6 s odottamaan jämälangalle, luo niiden tilalle 2 s ja neulo kerroksen loppuun.

Jatka 1. puikon silmukoiden neulomista kaavion mukaan ja 2. ja 3. puikoilla sileää oikeaa, kunnes lapanen yltää melkein etusormesi päähän. Lopeta kaavion 4. rivin jälkeen.


Kärkikavennukset tehdään joka kerroksella 1. puikon alussa ja lopussa, 2. puikon alussa ja 3. puikon lopussa (eli lapanen kapenee vauhdilla).

2. puikon alussa neulotaan joka kerroksella ssk, 3. puikon lopussa 2 o yhteen.
1. krs: 1. puikolla ssk, 2n, 2o, 1n, 1o, 1n, 2o, 2n, 2 o yhteen.
2. krs: 1. puikolla ssk, 2o, 2n, 1o, 2n, 2o, 2 o yhteen
3. krs: 1. puikolla ssk, 2n, 3o, 2n, 2 o yhteen
4. krs: 1. puikolla ssk, 5o, 2 o yhteen
5. krs: 1. puikolla ssk, 1n, 1o, 1n, 2 o yhteen.

Vedä lanka jäljellä olevien 10 silmukan läpi nurjalle ja kiristä hyvin.

Nouki jämälangalta peukaloa varten odottamaan jätetyt 6 s puikolle (ja vedä lanka pois). Poimi peukaloaukon vierestä ja yläpuolelta vielä yhteensä 6 s ja jaa ne kahdelle puikolle, 3 s kummallekin. Neulo peukalon yhteensä 12 silmukalla sileää oikeaa pyörönä, kunnes peukku melkein peittyy. Seuraavalla kerroksella *ssk, 2o, 2 o yhteen* kahdesti ja sitä seuraavalla *ssk, 2 o yhteen* kerran. Vedä lanka jäljellä olevien 4 s:n läpi nurjalle puolelle ja kiristä hyvin.

Vasemman käden lapanen: just niin kuin oikeakin, mutta tee peukalokiila tällä kertaa 3. puikon loppuun, 1 s:n päähän kerroksen päättymisestä.


Päättele lopuksi langanpäät ja raportoi lapasesi tänne :)

Jos ohjeista löytyy virheitä tai päättömyyksiä, infotkaa, jooko. :) Muutenkin kaikki palaute olis iloinen asia
, aiemmin ohjeiden kanssa puuhailuni on rajoittunut niiden lukemiseen ja eka kertani ohjeen kirjoittajana on ollut uusi ja järisyttävä kokemus.

15 kommenttia:

Jules kirjoitti...

Ensimmäiset lapaset valmistui ja toiset heti puikoille. Mukava, nopea ja helppo ohje. Kiitos

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Kokemattomana neulojana (eikä ole tuota kirjaa) kyselen, mitä silmukoita tarkoittavat mallin tyhjät ruudut ja rastit?

villaeläin kirjoitti...

Heip! Tyhjän ruudun kohdalla neulotaan oikein ja ruksin kohdalla nurin. (Blogger on näköjään rajannut tuon kuvan kummasti, myös noiden merkkien selitysten pitäis näkyä jos kuvan klikkaa isommaksi. :)

Anonyymi kirjoitti...

hei!

eli neulotaanko tuota mallipiirrosta koko ajan oikealta vasemalle?

vai vuorotellen oikealta - vasemmalta - oikealta jne..

Anonyymi kirjoitti...

hups.. sehän onkin ihan samanlainen kummin tahansa..

PäiviP kirjoitti...

Hei! Kiitti kivasta mallista! Lila Mambokerän loppu pääsi hyötykäyttöön ja kuopuksen käsiä ei nää palele:)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos ohjeesta myös täällä, ihastelen juuri leijonankeltaisesta Mambosta valmistuneita kintaitani :) Kaunis, mutta helppo ja nopea malli.

Eikku kirjoitti...

Helppo ja kaunis malli, kiitos! Ensimmäinen pipo valmiina, mutta varmasti tulee neulottua toinenkin. Postaus näkyy tässä linkissä, kuvan liitän ihan pian, kunhan saan mallin tänne :)
Lapaset sitten seuraavaksi ja niiden seuraksi huivi.

minnap kirjoitti...

kiva ohje, löytyy vielä muutama kerä v.pun mamboa...

zilja kirjoitti...

Hieno ohje, kiitos siitä. Neuloin ohjeillasi itselleni pipon ja lapaset vihreästä Novita Polariksesta. Tykkään kovasti ja olivat nopeat ja helpot tehdä.

Anonyymi kirjoitti...

pienellä googlettelulla törmäsin ohjeeseesi ja pipon oon jo saanut aikaseksi, nyt lapasten kimppuun :D kiva ja helppo ohje, kiitokset tästä :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos paljon hyvästä ja helposta ohjeesta. Nopeasti valmistui tosi ihanat lapaset!

Ramra kirjoitti...

Oli kyllä tosi hyvä ohoje.:) Kiitos! Blogissani on kuva lapasista..

Anonyymi kirjoitti...

Moi! Tähän asti pääsin ilman purkamista. Olen kavennuksessa menossa ja mua hämää nuo silmukkaohjeet. Lasketaanko ssk oikeaksi silmukaksi kuten myös 2 o yhteen vai ovatko ne erikseen niiden oikeiden reunasilmukoiden lisäksi? Pipo pitäisi valmistua 2.12 että ehtii veljen kuljetettavaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Jo selvisi. Mun ei tarvitse välittää niistä oikeista silmukoista vaan neuloa silmukkamäärien mukaan. Yksi mallikerta on 13s ja tulee 5 kavennuskierrosta ja joka reunassa vähenee 1s (siis yht.2s) = 3s *6 mallikertaa=18s. Jesh! :)